OLIJFOLIE

OLIJFBOMEN & OLIJFOLIE

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing van de olijven wordt verkregen.  

OLIJFSOORTEN – SMAAK EN KWALITEIT

Wereldwijd zijn er meer dan 1.500 olijvenrassen en uiteindelijk draait het allemaal om smaak en kwaliteit. Net als bij wijn hangt dat af van vele factoren:  

  • Bodemsoort
  • Olijfsoort
  • Geografische ligging
  • Planten en bomen in de omgeving
  • Klimaat
  • Pluk, pers- en onderhoudstechnieken
  • En de liefde voor het product

ZOALS DE NATUUR HET BEDOELD HEEFT !

Wij willen zo dicht mogelijk bij de natuur staan, daarom gaan we alleen voor:

Op Biologische wijze verkregen |handmatige oogst|1 olijfsoort|koude persing en voor ongefilterde olijfolie.

Biologische wijze: Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden niet gebruikt.

Door de handmatige oogst beschadigen de bomen en de olijven niet en wordt er geen uitstoot verkregen door machines.

Door1 olijfsoort behoudt de olijfolie de authentieke smaak en daar willen we geen concessies in doen. Zo heb je ieder jaar dezelfde smaak en de natuur bepaalt de intensiteit.

Nieuwe aanplant heeft na 5 jaar voldoende olijven om te plukken en vanaf 15 jaar geeft de boom optimaal vrucht. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden. Weetje - Voor 1 liter olijfolie heb je  5 tot 8 kilo olijven nodig. Olijfolie zit in het vruchtvlees en voor 5% in de pit.

BLOEI - GROEI - OOGSTPERIODE

In de lente is de bloesem periode en tot november rijpen de olijven in prachtige groen/dieppaarse kleurschakeringen. Begin november is een belangrijk moment:  Het bepalen dan de juiste rijpheid van de olijven en van het juiste oogstmoment. Timing is belangrijk:  een onrijpe olijf geeft te weinig olijfolie en een te rijpe olijf een slechtere kwaliteit.

Samen met de plukkers staan wij paraat en iedereen is in afwachting tot het startsein wordt gegeven. 

De oogstperiode is van november en kan t/m januari duren. 

OOGST EN VERWERKING

Voor de oogst worden netten onder de bomen gelegd. De olijven worden voorzichtig handmatig geplukt met behulp van handharken en speciale schudders. De olijven vallen op het net en na het verwijderen van zoveel mogelijk blad, worden ze in kratjes vervoerd naar de Coöperatie. Daar worden ze gewogen, gewassen en van overgebleven blaadjes ontdaan. Vervolgens worden ze in een bassin door een wormwiel vermaalt tot een olijven-pasta. Dan wordt de pasta in een geavanceerde machine gecentrifugeerd met 4000 toeren per minuut die de olijfolie in 1 keer van de pulp scheidt. Dit alles gebeurt in een gesloten systeem, onder de 26 C°, (koude persing) waar geen lucht en zuurstof bij komt, zodat de olijfolie niet oxideert. 

Eerste persing heeft geen betekenis meer, omdat de krachtige pers de olijfolie in 1 keer uit de olijven centrifugeert.

Na de persing proeven wij met experts de olijfolie en gaan samples naar het laboratorium, waar ze de zuiverheid/ zuurgraad vaststellen. (Zie KWALITEIT)

NATUURLIJKE FILTERING

Na het persen is olijfolie van nature troebel. Om deze natuurlijk helder te krijgen laten we de olijfolie 3 maanden rusten in RVS containers. Het residu zakt naar de bodem en zo wordt de olijfolie op een natuurlijke manier helder verkregen. 

SNOEI 

Onze olijfbomen staan ruim 6 meter uiteen en worden eens per 5 jaar flink gesnoeid. Hierdoor vangen ze veel ☀️zon en licht en dat zorgt voor een optimale groei van de olijven. 

BEWAREN

Lucht, licht (oxidatie) en warmte zijn de vijanden van olijfolie. Bewaar het daarom goed afgesloten op een donkere plaats, bij een temperatuur tussen de 12 tot 25 C°. Een koude gestolde olijfolie behoudt zijn kwaliteit als deze weer op temperatuur komt. Een verhitte olijfolie verliest na gebruik zijn kwaliteit.