OLIJFOLIE

OLIJFBOMEN & OLIJFOLIE

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing van de olijven wordt verkregen.  

OLIJFSOORTEN – SMAAK EN KWALITEIT

Wereldwijd zijn er meer dan 1.500 olijvenrassen en uiteindelijk draait het allemaal om smaak en kwaliteit. Net als bij wijn hangt dat af van vele factoren:  

  • Bodemsoort
  • Olijfsoort
  • Geografische ligging
  • Planten en bomen in de omgeving
  • Klimaat
  • Pluk, pers- en onderhoudstechnieken
  • En de liefde voor het product

OLIJFOLIE ZOALS DE NATUUR HET BEDOELD HEEFT !

Op Biologische wijze verkregen |handmatige oogst|1 olijfsoort|koude persing en ongefilterde olijfolie.

Biologische wijze: Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden niet gebruikt.

Door de handmatige oogst beschadigen de bomen en de olijven niet en er is geen uitstoot van machines.

Door1 olijfsoort behoudt de olijfolie de authentieke smaak. Zo heb je ieder jaar dezelfde smaak en de natuur bepaalt de intensiteit.

Nieuwe aanplant heeft na 5 jaar voldoende olijven om te plukken en vanaf 15 jaar geeft de boom optimaal vrucht. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden. Weetje - Voor 1 liter olijfolie heb je  5 tot 8 kilo olijven nodig. Olijfolie zit in het vruchtvlees en voor 5% in de pit.

BLOEI - GROEI - OOGSTPERIODE

In de lente is de bloesem periode en tot november rijpen de olijven in prachtige groen/dieppaarse kleurschakeringen. Begin november is een belangrijk moment: het bepalen dan de juiste rijpheid van de olijven en van het juiste oogstmoment. Timing is belangrijk: een onrijpe olijf geeft minder olijfolie en een te rijpe olijf geeft een slechtere kwaliteit.

Samen met de plukkers staan wij paraat en iedereen is in afwachting tot het startsein wordt gegeven. De oogstperiode is van november en kan t/m januari duren. 

OOGST EN VERWERKING

Voor de oogst worden netten onder de bomen gelegd. De olijven worden voorzichtig handmatig geplukt met behulp van handharken en speciale schudders. De olijven vallen op het net en na het verwijderen van zoveel mogelijk blad, gaan ze naar de Coöperatie. Daar worden de kratjes gewogen, de olijven gewassen en van overgebleven blaadjes ontdaan. Vervolgens worden ze in een bassin door een wormwiel vermaalt tot een olijven-pasta. Dan wordt de pasta in een geavanceerde machine gecentrifugeerd met 4000 toeren per minuut die de olijfolie in 1 keer van de pulp scheidt. Dit alles gebeurt in een gesloten systeem, onder de 26 C°, (koude persing) waar geen lucht en zuurstof bij komt, zodat de olijfolie niet oxideert. 

Eerste persing heeft geen betekenis meer, omdat de krachtige pers de olijfolie in 1 keer uit de olijven centrifugeert.

Na de persing proeven wij met experts de olijfolie en gaan samples naar het laboratorium, waar ze de zuiverheid/ zuurgraad vaststellen. (Zie KWALITEIT)

NATUURLIJKE FILTERING

Na het persen is olijfolie troebel. Om deze natuurlijk helder te krijgen laten we de olijfolie 3 maanden rusten in RVS containers. Het residu zakt en zo wordt de olijfolie op een natuurlijke manier helder verkregen. 

SNOEI 

Onze olijfbomen staan ruim 6 meter uiteen en worden eens per 5 jaar flink gesnoeid. Hierdoor vangen ze veel ☀️zon en licht en dat zorgt voor een optimale groei van de olijven. 

BEWAREN

Lucht, licht (oxidatie) en warmte zijn de vijanden van olijfolie. Bewaar het daarom goed afgesloten op een donkere plaats, bij een temperatuur tussen de 12 tot 25 C°. Een koude gestolde olijfolie behoudt zijn kwaliteit als deze weer op temperatuur komt. Een verhitte olijfolie verliest na gebruik zijn kwaliteit.