OESTER - OLIJFOLIE - WHISKEY

De meeste mensen gebruiken olijfolie alleen voor koude toepassingen. Maar dit is lang niet het enige waarvoor olijfolie gebruikt kan worden. In de olijfolie producerende landen, gebruikt men altijd extra vergine olijfolie om in te koken, bakken en braden. 

En het Mediterrane dieet is nog steeds het gezondste! Gebruik echter wel een zuivereolijfolie en geen  geraffineerde olijfolie waar alle goede eigenschappen uitgefilterd zijn. Dit voegt niets toe!

GEBRUIK

PURE OLIVE OIL & PRIME OLIVE OIL zijn zacht van smaak, overheersen niet maar verrijken gerechten. De oliën zijn van nature goed te verhitten. Zo heeft Pure  een rookpunt van 225 ℃ en Prime van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteitsverlies.

WANNEER EN HOE KUNT U OLIJFOLIE WARM GEBRUIKEN?

Dat olijfolie niet gebruikt kan worden voor bakken en braden is een fabeltje. Een goede extra vergine olijfolie is juist uitstekend geschikt om te verhitten. Dit heeft echter te wel te maken met:

  • De eigenschap van de olijf
  • De zuiverheid
  • De manier van verwerken
  • De manier waarop de olijfolie wordt verwarmd 

Onze olijven worden geperst via een geavanceerde centrifuge techniek die ervoor zorgt dat minuscule schilletjes, pulp en water zoveel mogelijk worden verwijderd en dit komt de zuiverheid ten goede!

ROOKPUNT

Een belangrijk gegeven is het Rookpunt. Dit is de temperatuur waarbij de olijfolie begint te roken of te verbranden. Bij bakken en braden varieert de temperatuur tussen 160-180˚C. Ligt het rookpunt hoger dan 180˚C en blijft de olijfolie goed van reuk en smaak dan is deze geschikt voor warme toepassingen.

TIP VOOR VERWARMEN

Marineer het gerecht in olijfolie. Verwarm de pan zonder olijfolie. Zet de temperatuur lager en schenk daarna olijfolie met een snufje zout in de pan. De olijfolie wordt dan langzaam verhit en het zout  zorgt voor minder spetteren.

TOEPASSINGEN PURE EN PRIME

Heerlijk om brood in te dippen, in salade, groente, pasta, vinaigrette, tapenade, sauzen en over carpaccio.

Over vis/wild/gevogelte en als marinade.

Een op de huid gebakken visje in Pure Olive Oil is ware een krokante delicatesse! Vlees wordt mooi bruin en blijft sappig als het gebakken wordt in combinatie met olijfolie en geklaarde boter.

Probeer eens: een scheut Prime Olive Oil met (Roseval) aardappeltjes, rozemarijn, sjalotten, knoflook en olijfolie met zeezout uit de oven!

PURE OLIVE OIL & PRIME OLIVE OIL een verrijking voor gerechten!